Vata,Pitta en Kapha

De Ayurveda

De Ayurveda streeft erna om de vijf elementen weer met elkaar in balans te brengen op een harmonieuze manier. De vijf elementen zijn ether, lucht, vuur, water en aarde. Dit doet men door gebruik te maken van persoonlijk aangepaste behandelingen, kruiden, massage, essentiële oliën en muziek die deze vijf elementen beïnvloeden en in balans brengen.


Vata huid

Een vata huid is een mooie huid met veel mimiek, die zacht en licht van kleur is. Een  vata huid is arm van talg en vocht, en is vaak droog en ziet er vaal en mat uit. Er ontstaan in dit huidtype snel expressielijntjes, de huid jeukt vaak en kan er craquelé uitzien. De Vata huid heeft veel voeding en zorg nodig om er jeugdig en mooi uit te blijven zien.

Pitta huid

Een Pitta huid heeft een heldere, goed doorbloede huid met een gemiddelde huiddikte en een normale huidglans, middelgrote poriën. Een Pitta huid die niet in evenwicht is is gevoelig en gestrest, kan last hebben van een verminderde lipidebarriere en oppervlakkige pukkeltjes, huiduitslag, roodheid, couperose en pigment-plekjes. De Pitta huid heeft half voedende producten nodig die de huid kalmeren en de lipidebarriere van de huid goed ondersteunen.

Kapha huid

Een Kapha huid is een zeer zachte, dikkere huid met weinig mimiek, wat grotere poriën en meer huidglans. Een Kapha huid blijft langer jeugdig. Een Kapha huid die niet in evenwicht is heeft de neiging te vet te worden en kan last hebben van verwijde poriën, acne en een overmatige huidglans, en kan bleek en slecht doorbloed zijn. De Kapha huid heeft magere voedende producten nodig die de vochtgehalte herstellen en de huidfunctie stimuleren.